Ásványmúzeum Siófok

Az Ásványmúzeum Siófok egyik leglátogatottabb múzeuma, nem véletlenül. Az 1986 óta látogatható múzeum kiállítótáraiban kb. 3000 - minden évben gyarapodó - ásványt csodálhatnak meg az érdeklődők. A Kövecses-Varga Lajos gyűjtemény a legnagyobb magán ásványgyűjtemény egész Közép-Európában, amely 2016 óta fokozottan védett magyar nemzeti kincs.

Ásványok a világ minden tájáról a siófoki Ásványmúzeumban

A gyűjtemény a világ számos területéről mutat be ásványokat, de leginkább a Kárpát-medence bányahelyeiben, azon belül is inkább az erdélyi bányákban talált ritkaságokra fókuszál. Az 5 különböző tematikájú teremben összesen 54 zsúfolásig megtelt vitrinszekrényt láthatunk. Az 5 terem elnevezései: Magyarország, a Nagyvilág, a Felvidék, Kapnikbánya és az erdélyi ásványok.

Kövecses-Varga Lajos, az Ásványmúzeum atyja

Az 1957-ben, egy Nyugat-magyarországi kis faluban született Kövecses-Varga Lajos immáron több, mint 30 éve gyűjt aktívan ásványokat. Az első ősmaradványait a szülőfalujában, Lovászpatonán találta. Miután elvégezte a Szegedi Egyetemet, az összes szabadidejét az ásványgyűjtésnek szentelte. Bejárta a történelmi Magyarország legtöbb lelőhelyét és volt olyan hely is, ahol már több, mint kétszázszor járt.

A nagyjából tízezer ásványpéldánya közül kb. háromezer ásvány van kiállítva a siófoki Ásványmúzeumban. Nem csak a külföldi szakemberek, de a világ leghíresebb ásványgyűjtői is elismerik Közép-Európa legnagyobb magángyűjtőjének munkásságát.

Az Ásványmúzeum atyja, Kövecses-Varga Lajos. Kép forrása: minerals.hu

A kochsándorit története

Az ásványt legelőször a mányi szénbányában találta meg Kövecses-Varga Lajos, még 2004-ben. Ezek a példányok tudományos feldolgozásra kerültek és 2005-ben megállapították, hogy tudományosan is új ásványfajról van szó. Miután az új ásványt hivatalosan is elfogadták, a kanadai "The Canadian Mineralogist" nevű szaklapban publikálták az eredményeket.

A kochsándorit egy víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát. Hófehér, akár 1,5 mm-t elérő, selyemfényű, tűs kristályokból felépülő, gömbös halmazokként fordult elő a mányi széntelepben. A szénbányában 2007-ig volt lehetőség a kochsándorit gyűjtésére, azonban a meddőhányó rekultiválása után sajnos már nincs esély további példányok megszerzésére. Az összesen kb. 1000 példányban kigyűjtött, több millió éves ásvány első darabjai a siófoki Ásványmúzeumban kerültek kiállításra.

A kochsándorit. Kép forrása: asvanymuzem.hu

Ásványmúzeum Siófok belépő árak és nyitvatartás 2020-ban

Belépő:

  • Felnőtt: 800 Ft
  • Gyermek: 500 Ft

Nyitvatartás:

  • májusban és szeptemberben: 9:00-16:00
  • nyáron: 9:00-19:00

Előzetes bejelentkezés esetén az év minden napján! Elérhetőség: +36 20 532 52 57